ترور و شهادت محسن فخری‌زاده مهابادی، رئیس سازمان پژوهش و نوآوری وزارت دفاع ایران بازتاب گسترده‌ای در بسیاری از نشریه‌های جهان داشته است.

گاهان‌نیوز، روزنامه تایمز چاپ لندن نوشته است که یک عضو سپاه پاسداران که از او با عنوان پدر برنامه اتمی ایران نام برده می‌شود در نزدیکی تهران ترور شده است.

این روزنامه می‌نویسد که تا کنون هیچ سازمان یا کشوری مسئولیت این ترور را برعهده نگرفته اما کشتن وی همزمان با افزایش تنش بین ایران و کشورهای منطقه از جمله عربستان سعودی و در هفته‌های پایانی زمامداری دونالد ترامپ در آمریکا روی داده است.

روزنامه بریتانیایی گاردین در گزارشی نوشته است که حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران گفته که انتقام کشتن محسن فخری‌زاده را خواهد گرفت. این روزنامه این نظر را بازگو کرده است که ممکن است دلیل کشتن ترور فخری‌زاده تلاشی برای وادار کردن ایران به واکنش تند باشد تا جو بایدن را در اجرای برنامه معامله با جمهوری اسلامی ایران در موضع دشوارتری قرار دهد.

گاردین به نقل از ایموس یالدین، رئیس سابق سازمان اطلاعات ارتش اسرائیل نوشته است: “با فرصت زمانی باقی مانده برای ترامپ، این حرکت می‌تواند به واکنش خشونت آمیزی منجر شود و بهانه‌ای را برای حمله به رهبری آمریکا به تاسیسات اتمی ایران فراهم کند.”

شبکه تلویزیونی اسکای نیوز در گزارش ترور محسن فخری‌زاده گفته است که رهبر ایران خواستار مجازات عاملان شده و رئیس جمهوری ایران اسرائیل را به این اقدام متهم کرده است. این شبکه اظهارات حسین دهقان، مشاور رهبر ایران را یادآور شده که گفته است که اسرائیل در روزهای پایانی زمامداری دونالد ترامپ می‌خواهد ایران را به یک جنگ تمام عیار بکشاند.

نشریه بریتانیایی اسپکتیتور هم موضوع ترور محسن فخری‌زاده را به روزهای پایانی زمامداری دونالد ترامپ و ایجاد مشکل برای او در معامله مورد نظر جو بایدن با حکومت ایران مرتبط دانسته و نوشته است “هرکسی که ضربه را وارد کرده باشد مطمئنا آن را با نظر مساعد ترامپ انجام داده است.” این نشریه می‌افزاید که “بار دیگر، ترامپ می‌خواهد اثری از خود در خاورمیانه باقی بگذارد که پاک کردن آن برای بایدن دشوار باشد.”

نشریه بریتانیایی اسپکتیتور: ترامپ می‌خواهد اثری از خود در خاورمیانه باقی بگذارد که پاک کردن آن برای بایدن دشوار باشد

اسپکتیتور می‌نویسد: “چنین اقدامی بدون سابقه نیست و اوباما، کلینتون، ریگان [رئیسان جمهوری پیشین آمریکا] همگی در نفس‌های آخر حکومت خود کوشیدند منطقه را به صورت دلخواه خود شکل دهند اما هیچکدام مانند ترامپ مبارزه‌جو یا طرفدار اسرائیل نبودند.”

نشریه آمریکایی واشنگتن پست واکنش مقامات جمهوری اسلامی ایران از جمله حسن روحانی و آیت‌الله خامنه‌ای به این واقعه را منعکس کرده و گفته است رهبران حکومت همگی ایران اسرائیل و دولت کنونی آمریکا را مسئول معرفی کرده‌اند.

روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز در گزارشی در این مورد گفته است که محسن فخری‌زاده، که ظاهرا ۵۹ ساله بود، محرکه اصلی برنامه تسلیحات اتمی ایران برای دو دهه محسوب می‌شد و پس از آنکه بخش اصلی این برنامه در اوایل دهه ۲۰۰۰ بی‌سر و صدا کنار گذاشته شد، همچنان در این بخش فعالیت داشت. این روزنامه منبع اطلاعات خود را ارزیابی اطلاعاتی آمریکا و اسناد هسته‌ای ایران ذکر کرده که توسط اسرائیل “ربوده شد.”

این روزنامه می‌افزاید که یک مقام آمریکایی همراه با دو منبع اطلاعاتی دیگر گفته‌اند که اسرائیل پشت این ترور بوده اما مشخص نیست که آمریکا تا چه حد در جریان این اقدام قرار گرفته بود اما این دو کشور اطلاعات خود درباره ایران را مبادله می‌کنند.

روزنامه اسرائیلی جروزالم پست در دو گزارش به این ترور پرداخته است. این روزنامه در مطلبی تحت عنوان “هشدار قدیمی بازگشته تا دیداری کند” یادآور شده است که بنیامین نتانیاهو در سال ۲۰۱۸ گفته بود که محسن فخری‌زاده سرپرست طرح “آماد” در ایران است و گفته بود: “این نام را برای آینده به یاد داشته باشید.” به گفته منابع غربی، آماد نام برنامه ای برای تولید بمب اتمی بوده است.

روزنامه اسرائیلی هاآرتص نوشته ممکن است این ترور به اقدام مشترک بنیامین نتانیاهو و دونالد ترامپ برای تشدید تنش تعبیر شود

این روزنامه در گزارش دیگری اخبار مربوط به این ترور از جمله سخنان حسن روحانی را منعکس کرده که دولت کنونی آمریکا و اسرائیل را به تلاش برای تخریب زمینه بهبود روابط حکومت ایران با دولت بعدی آمریکا متهم کرده و افزوده است که رهبر ایران خواستار مجازات عاملان این ترور شده اما از اسرائیل نام نبرده است.

روزنامه اسرائیلی هاآرتص هم نوشته است که ممکن است این ترور به اقدام مشترک بنیامین نتانیاهو و دونالد ترامپ برای تشدید تنش تعبیر شود اما ایران می‌تواند به سادگی فردی را برای جانشینی محسن فخری‌زاده بیابد.

در میان نشریه‌های منطقه، روزنامه گلف نیوز چاپ دوبی خبر ترور فخری‌زاده را همراه با سابقه و زمینه کاری او منتشر کرده است.

روزنامه الخلیج چاپ شارجه، امارات، در گزارش مربوط به این واقعه، گفته است که “محسن فخری‌زاده، پژوهشگر اتمی ایران که روز جمعه در تهران ترور شد اولین پژوهشگر اتمی ایران نیست که در سال‌های اخیر ترور شده و تعداد دیگری از این افراد پیش از این کشته شده‌اند.” این روزنامه می‌نویسد که اگرچه مقامات ایرانی شواهد و مدارک مشخصی ارائه نداده‌اند اما همگی “انگشت اتهام” را به سوی ایالات متحده و اسرائیل و نهادهای اطلاعاتی آنها گرفته‌اند.

روزنامه الخلیج یادآور می‌شود که کشورهای غربی حکومت ایران را به تلاش برای ساختن بمب اتمی متهم می‌کنند اما مقامات ایرانی می‌گویند که برنامه اتمی آنها صلح آمیز است.

  • منبع خبر : گاهان‌نیوز