گاهان نیوز، مسعود یونسیان استاد اپیدمیولوژی دانشگاه علوم پزشکی تهران درباره همین موضوع اظهار داشت: «اگر ما میزان مرگ که در کشورهای مختلف بین ۷ تا ۱۰ نفر در هر ۱۰۰۰ نفر است را همان ۷ یا حتی با اغماض ۵ در هزار نفر درنظر بگیریم، برای یک جمعیت ۴۰ هزار نفری انتظار میرود که ۲۰۰ نفر از آنها در طی یک سال فوت کنند. از طرفی این نکته را هم درنظر بگیریم که اینها (شرکتکنندگان در کارآزمایی واکسن) چون حدود ۳ ماه پیگیری داشتهاند، (۳ هفته پس از تزریق واکسن اول، واکسن دوم زده شود و ۲ ماه هم تحت نظر قرار میگیرند) قاعدتا حدود یک چهارم از این تعداد، فوت میکنند؛ یعنی ۵۰ فوت از این تعداد ۲۰۰ نفر فوت سالانه، حداقل تعداد «مرگ منتظره» است. بنابراین در یک جمعیت ۴۰ هزار نفری آن هم در یک بازه زمانی ۳ ماهه، فوت ۶ نفر، حتی از میزان مرگ منتظره هم کمتر است. حالا اینکه چرا انقدر کمتر از حد انتظار بوده، سوالی است که دلایل مختلفی میتواند داشته باشد. یکی از این دلایل میتواند این باشد که آدمهای نسبتا سالمتری کاندیدا شدهاند؛ دلیل دیگر هم اینکه شاید در این مدت بیشتر از خودشان مراقبت کردهاند.»
«ولی وقتی در خبرگزاریها اینطور عنوان شود که ۶ نفر فوت کردهاند، شاید عموم مردم، برداشت صحیحی از این خبر نکنند که اصولا قرار است از هر ۱۰۰۰ نفر ۵ نفر (به هر دلیلی غیر از شرکت د رمطالعه) فوت کنند. این مسئله مثل این است که ما ادعا کنیم براساس تحقیقات، روزانه در تهران ۱۶۰ نفر از کسانی که صبحانه میخورند، میمیرند. در صورتی که فوت روزانه ۱۶۰ نفر، مرگ طبیعی مورد انتظار ماست یعنی مرگ به سایر علل و عوامل طبیعی و غیرمرتبط.»
«بیان این خبر، به صورت ژورنالیستی بوده و این واقعا خوب نیست. بخاطر اینکه فضای خوبی که به نفع واکسن در کشورمان ایجاد شده، با پخش شدن چند خبر غیرعلمی و غیرواقعی شبیه این در میان مردم، به کلی خراب میشود.»
«اگر قرار باشد همین خبر به درستی نقل شود باید به این صورت گفته شود که نه افرادی که واکسن دریافت کردهاند، بلکه افرادی که در مطالعه شرکت کردهاند، ۶ نفرشان فوت کردهاند. البته این تعداد به مراتب کمتر از تعداد مرگ مورد انتظار است بنابراین هیچ ارتباطی به شرکت در مطالعه و فوت مشاهده نشد.»
«ضمن اینکه باید توجه داشته باشیم که دو سوم از این تعدادی که فوت کردهاند، در بازوی دارونما قرار داشتهاند یعنی همان آب و نمک یا همان محلول سالینی که برای سرم تزریقی استفاده میشود و بسیاری از داروها با آن رقیق میشوند. بنابراین اگر قرار بود واکسن اثر سوئی داشته باشد، باید برعکس میبود.»
«عرض من این است که گاهی سلامت آدمها فدای ژورنالیستی کردن یک خبر غیرواقعی میشود.»
- منبع خبر : وبدا
Sunday, 8 December , 2024